SIISTIT SISÄTILAT
NÄYTTÄVÄ SISÄÄNKÄYNTI

Rakennusteollisuuteen, julkisiin tiloihin ja yrityksiin –
Helposti ja luotettavasti jo vuodesta 1988.

Näin valitset alumiinirunkoisen sisäänkäynnin maton

Näin valitset alumiinirunkoisen sisäänkäynnin maton

Alumiinrunkoiset sisäänkäynnin matot ovat yleistyneet julkisissa tiloissa. Oikein valittuna matto soveltuu monenlaisiin kohteisiin. Se on kestävä ja ennen kaikkea näyttävä elementti. Lue miten valitset oikean maton eri kohteisiin.

Perusominaisuudet

Sisäänkäynnin matto asennetaan yleensä lattiaan tehtyyn mattosyvennykseen, mutta reunaprofiilien avulla se on mahdollista asentaa myös tasaisen lattian päälle. Syvennys tai ovien alareuna määrittelevät maton korkeuden. Paksu matto pysyy paremmin paikoillaan, mutta on raskaampi huoltaa. Mattoa ei kuitenkaan tarvitse nostaa siivouksen yhteydessä kokonaan pois syvennyksestä, vaan sen voi rullata molemmista päistä vuorotellen. Näin ollen, mitä vilkkaampi ja raskasliikenteisempi sisäänkäynti on, sitä paksumpi matto siihen kannattaa valita. Paksun maton rakenteeseen mahtuu myös enemmän sisään kulkeutuvaa hiekkaa, kiveä ja muuta likaa.  

Maton koko ilmoitetaan aina leveys x kulkusuunta ja mitta annetaan mattosyvennyksestä. Tehdas vähentää tarvittavan asennustoleranssin ilmoitetuista mitoista. Lisätietoja maton mittaamisesta löydät mittausohjeesta >>

Muita perusominaisuuksia ovat paloluokitus, profiilien mitat, profiilien välimitta ja valmistuksen maksimimitat. Lisäksi mattoa toimittaessa selvitämme aina kannattaako matto valmistaa pienemmistä osista, jolloin käsittely asennuksessa ja huollon yhteydessä on helpompaa.

Pintamateriaali

Alumiinirunkoisissa matoissa on perinteisesti tekstiili-, kumi- tai harjasprofiileja. Lisäksi saatavilla on profiilien väliin asennettuja alumiiniliuskoja tai valmistajan erikoisprofiileja, kuten kapeita harjoja. 

Pintamateriaalia valitessa katso ulos ja sisälle. Jos rakennuksen ulkopuolella on asfaltoitu tai laatoitettu pinta, sisään kulkeutuu pääasiassa kosteutta ja hiekoituskiviä. Hiekoituskiviä on mahdollista torjua kumipinnalla ja hienompaa likaa ja pölyä harjaksilla. Lisäksi tehokas keino on lisätä mattoon alumiiniliuskoja, jotka lisäävät avoimien kolojen määrää matossa ja kengissä kulkeutuvat kivet jäävät paremmin mattoon.

Tekstiilipinta torjuu parhaiten kosteutta. Jos sisäänkäynnissä on  myös erilliset kuivaavat tekstiilimatot, ei alumiinirunkoisessa matossa välttämättä tarvita kuivaavaa ominaisuutta. Tuulikaappimaton tehtävä on usein ottaa vastaan karkea lika ja kivet. Tekstiilillä mattoon saadaan kuitenkin tehokkaimmin jokin väri tai logo, jolloin tektiilin valintaperuste voi olla myös sisustuksellinen.

Openwell alumiini-kumiritilämatto on rakenteeltaan hieman erilainen ja soveltuu henkilösisäänkäynteihin, joissa hiekoituskiviä ja hiekkaa käytetään runsaasti, kuten esimerkiksi sairaalan sisäänkäynnit. Maton avonainen rakenne pystyy keräämään paljon kiviä ja pehmeät kumilamellit edesauttavat kivien irtoamista kengästä.

Kumiritilämatto

Profiili ja liitostapa

Maton runko muodostuu alumiiniprofiileista, jotka on liitetty toisiinsa profiilien läpi kulkevilla ruostumattomilla vaijereilla tai muovikiinnikkeillä.

Mattoa valittaessa on hyvä tiedostaa millaista liikennettä sisäänkäynnissä on. Henkilöliikennettä, ostoskärryjä, rullakko- tai kuormalavaliikennettä vai jopa sisään ajettavia ajoneuvoja. Mitä raskaampaa liikenne on, sitä kantavampi profiili on valittava. Samoin myös profiilien liitostapa.

Esteettinen ominaisuus profiileissa on päätytulppa ja kuinka paljon alumiiniprofiilien reunat näkyvät tekstiili-, kumi- tai harjaspinnan reunalla. Vertaa esimerkiksi Nordmat Alu ja Topwellmattoja, niistä jälkimmäisessä on päätytulppa. Osassa mattomalleja profiili on saatavana anodisoituna tai jopa messingistä valmistettuna.

Alumiinirunkoinen tuulikaappimatto

Värit

Väreissä on runsaasti eroja eri valmistajien suhteen. Perinteisesti tekstiili- ja harjasprofiileihin on tarjolla musta, harmaa ja ruskea värivaihtoehto.  Markkinoiden laajin värivalikoima löytyy Verimpexin Cleanmid-matosta, jossa myös alumiiniprofiilista on näkyvillä vain hyvin kapea reuna. 

Kestävät arvot

Valikoimamme Verimpex Tireguardmaton kumiosat on valmistettu kierrätysrenkaista. Joskus myös muita mattoja markkinoidaan termillä “kierrätettävä”, mutta niiden materiaali ei ole peräisin kierrätystuotteista vaan oikein lajiteltuna ja hävitettynä matto voidaan tulevaisuudessa kierrättää. Tämä on kuitenkin täysin eri asia kuin jo kierrätetystä materiaalista valmistettu matto. 

Tireguard edustaa kestäviä arvoja ja se on myös mahdollista käyttää molemmin puolin. Kaksipuolinen käyttömahdollisuus pidentää maton käyttöikää ja on myös siltä osin ekologisempi vaihtoehto.

Lisätietoja

Mattoa valitessa ota rohkeasti yhteyttä myyntiimme. Käymme mielellämme keskustelua oikean maton valinnasta arkkitehtien, sisustussuunnittelijoiden sekä käyttäjien kanssa keskustelua oikean maton valinnasta.

Kysy lisää >>